• |  

Kiadó reklámfelület

2019.10.17 Hedvig

   

Tizenegy új bemutatót tervez a jövő évadban a Békéscsabai Jókai Színház

Tizenegy új bemutatót tervez a 2017/2018-as évadban a Békéscsabai Jókai Színház, amelyből négy ősbemutató lesz - jelentette be a teátrum igazgatója pénteken sajtótájékoztatón.

   
Seregi Zoltán az ősbemutatókról elmondta: Pozsgai Zsolt Békéscsabán játszódó, a reformáció 500. évfordulója alkalmából kifejezetten a teátrum kérésére írt, A szellemúrnő (Ábránfy Katalin) című darabját novemberben tervezik színpadra állítani.     Hedry Mária Bumburi és a Bűvös Patkó című darabja az óvodásoknak és az általános iskolásoknak szóló mesebérlet előadásai között szerepel. Mikszáth Kálmán A beszélő köntös, valamint Szabó Magda Születésnap című regényét pedig Zalán Tibor dramaturg dolgozza át színpadi művé - tette hozzá.     Az MTI kérdésére válaszolva elmondta: az ősbemutató szakmai kihívást jelent egy színház számára. "Nem lehet mindig a járt úton menni" - fogalmazott, hozzátéve, hogy véleménye szerint mind a darabok, mind a rendezők személye garancia arra, hogy magas művészi színvonalat kapnak a nézők.     Az évad összeállításáról szólva Seregi Zoltán kifejtette: pályázatában is arra törekedett, hogy színész- és közönségbarát darabokat vigyenek színre, továbbá nagy hangsúlyt kíván fektetni a magyar darabok bemutatására.     Az igazgató szerint Magyarországon "mesterségesen és manipulatív módon" állították szembe egymással a szórakoztató és a művészi színházat, holott szerinte "lehet úgy csinálni szórakoztató színházat, hogy az minőségi színvonalat képviseljen".     A jövő évadban már szeptemberben két bemutatót terveznek: a Törvénytelen randevút az angol Robert Cogo-Fawcett rendezi. Tamási Áron Ősvigasztalás darabját Béres László dirigálja, ezt a darabot a színház "ajándékba", ráadásként adja a felnőtt bérletesek számára.     Seregi Zoltán elmondta: az idei évadban rekordot döntöttek, csaknem 14 ezer bérletes nézőjük volt.     A néhány teátrumban Boeing, boeing címmel is játszott Leszállás Párizsban, valamint a Radó Denise által rendezett My Fair Lady szerepel még a felnőtt bérletek sorában, továbbá ide került az idei évadban az ifjúsági darabok között játszott Diótörő és Egérkirály című musical.     Középiskolásoknak játsszák majd Csokonai darabját, Az özvegy Karnyóné és a két szeleburdiakat; a mesebérletben pedig Milne Micimackója szerepel.     A Hajnalban, délben, este című vígjátékot Gubik Petra és Czitor Attila főszereplésével a stúdiószínházban mutatják be.     Seregi Zoltán elmondta: idén is dolgoznak együtt vendégművészekkel, így például Fodor Zsóka a My Fair Lady-ben, Kovács Frigyes és Szélyes Imre erdélyi magyar színész az Ősvigasztalásban, Beszterczey Attila gyulai, Benkő Géza felvidéki színész pedig a Törvénytelen randevúban egészítik ki a színház társulatát. 
   
Hozzátette: Szomor György és Gubik Petra lesznek a My Fair Lady főszereplői, "akik csak félig számítanak Békéscsabán vendégnek".     A következő évadban is repertoáron marad több, már bemutatott darab, így a Monte Cristo grófja, a Csak semmi szexet kérem, angolok vagyunk!, a Macskajáték, a Mezítláb a parkban, A fösvény és a Balkán kobra. Három monodrámát, az Egy őrült naplóját, a Sonkamenüettet és A negyvenkettedik széken ülő nőt is megnézhetik jövőre is a nézők - mondta az igazgató.    

Jövőre is folytatódik a Színház házhoz megy sorozat, ezúttal a Bolond Istókot játsszák el iskolákban - közölte Seregi Zoltán.     A teátrumigazagtó arról is beszélt, hogy a Macskajáték több meghívást is kapott: májusban Nagyváradon adják elő, szeptemberben pedig fellépnek vele Budapesten, a Vidéki Színházak Fesztiválján, a József Attila Színházban a Színházak éjszakáján, valamint a Marczibányi téri Művelődési Központban is lesz egy előadásuk.
 
Kép: www.wikipedia.org

bhzs \ pmg