• |  

Kiadó reklámfelület

2019.10.17 Hedvig

   

Befejeződött a vetés Békés megyében

2017.05.1607:55
Forrás: MTI
Több mint 220 ezer hektáron fejeződtek be a vetési munkálatok Békés megyében. A jelenlegi várakozások alapján erős-közepes termésátlagra van kilátás - nyilatkozta kedden a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés megyei igazgatóságának elnöke az MTI-nek.

   
Kulcsár László elmondta: a vetésszerkezet alapvetően nem változott meg, kukoricát 101 ezer hektáron, napraforgót 78 ezer, árpát 1700, zabot 2300, szóját 3900 hektáron vetettek a megyében. Tavaly kukorica 99 ezer hektáron termett, napraforgót 82 ezer, árpát 3600 hektárról takarítottak be.
   
A napraforgó és a kukorica esetében elhúzódik a kelés a hideg tavaszi időjárás miatt, ráadásul a közelmúltban hirtelen lezúdult nagy mennyiségű csapadék több helyen simára döngölte a földet, ott a gazdáknak újabb munkákat kell elvégezniük. A hideg idő nem kedvez a már kikelt növényeknek sem - tájékoztatott a megyei elnök. 
   
Őszi káposztarepcét 22 800 hektáron vetettek Békés megyében, a fagy és a belvíz miatt körülbelül 3400 hektáron kipusztult a növény. A növénykultúrát több helyen ősszel csak későn tudták elvetni, emiatt a növényzet nem tudott megerősödni, amit a februári olvadás és eső miatt keletkező belvíz tovább rontott - fejtette ki a megyei elnök.
   
Kulcsár László szerint a megyében közepes termésátlag várható repcéből, a késői vetéseknél pedig gyenge termésre van kilátásra, vagyis a tavalyi kiváló év valószínűleg nem ismétlődik meg. Hozzátette, hogy a repce virágzásakor szeles idő volt, emiatt a méhek is kevésbé voltak aktívak, és méhészek jelzései alapján arra számítanak, hogy kevesebb lesz idén a repceméz.

Fotó: www.pixabay.com

bhzs \ gjé