• |  

Kiadó reklámfelület

2019.10.17 Hedvig

   

Békési Érték-mérő összefoglaló

Véget ért a Békés Megyei Önkormányzat Békési Érték-mérő versenysorozata. A Földművelésügyi Minisztérium Hungarikum Főosztálya a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének támogatására pályázatot írt ki, melyen a Békés Megyei Önkormányzat (BMÖ) is indult azzal a céllal, hogy a fiatalokat bevonja a hungarikumok, értékek megőrzésébe, gyűjtésébe, megismerésébe. A pályázaton nyert támogatásból a BMÖ a Békés megyei értékek illetve hungarikumok témakörében vetélkedőt szervezett két korcsoportban: felső tagozatos általános iskolások továbbá középiskolások 4 fős csapatai részére, három fordulóban. Fontos, hogy a fiatalok mindinkább megismerjék lakókörnyezetük értékeit, közelebb kerüljenek azokhoz az épített, kulturális, gasztronómiai, természeti kincsekhez, amelyekről sok esetben már csak nagyszüleik elmondásából vagy a múzeumok kiállítótermeinek közvetítésével értesülhetnek. Azzal, hogy elmélyülnek az értékek sokaságának megismerésében, erősödik identitásuk, kötődésük lakókörnyezetükhöz.

Békés megye 75 települése közül 47 alakította meg saját települési értéktárát, ez az országos átlag kétszerese, a 47 értéktárban 710 értéket vettek eddig lajstromba. A Békés Megyei Értéktárban pedig 29 megyei érték szerepel, ezek közül kettő (a csabai és a gyulai kolbász) hungarikum is.

A megye valamennyi járásában lezajlottak az elődöntők, amelyek során elméleti és gyakorlati feladatokat kellett megoldaniuk a versenyzőknek, így mutatva meg, milyen ismeretekkel rendelkeznek a települési, megyei, nemzeti értékekről. 

A két korcsoport legjobban teljesítő csapatai a megyei döntőben folytathatták a vetélkedést, ahol – hasonlóan a járási döntőkhöz – elméleti és gyakorlati feladatok segítségével bizonyíthatták tudásukat. Szójátékok, reklámszöveg írása, plakátkészítés, totó, hibás szöveg javítása és sok érdekes feladvány várt megoldásra.
- Közel 100 oldalas tananyagot sajátítottak el a gyerekek, fiatalok. Alapos felkészültségről adtak tanúbizonyságot mind a járási elődöntőkön, mind a megyei döntőn, és a kérdésekre adott válaszok mutatják, hogy megismerkedtek azokkal az értékekkel, amelyek összekötnek bennünket – emelte ki Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke. 
A rendezvényen részt vett Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár, aki hangsúlyozta, kiemelt cél a fiatalok bevonása az értékgyűjtésbe, az értékek megőrzésébe.  
- Nagyon fontos a felnövekvő nemzedékkel megismertetni az értékgyűjtés fogalmát, hogy rájöjjenek, érdemes az értékeinket feltérképezni, érdemes azokkal az értékekkel foglalkozni, amelyek a hagyományainkból, múltunkból erednek, és érdemes a mai, viszonylag új értékekkel is foglalkozni, mert ezek az értékek a mi identitásunkhoz, a mi hagyományainkhoz tartoznak, és ezek a mi erőforrásaink a jövőre nézve – emelte ki Szakáli István Loránd.

Az általános iskolás korcsoport dobogósai:
I.    Magvető Református Általános Iskola (Gyula) 
II.    Mezőberényi Általános Iskola (Mezőberény)
III.    Békéssámsoni Általános Iskola (Békéssámson)
A középiskolás korcsoport helyezettjei:
I.    BSzC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Szakgimnázium (Békéscsaba)
II.    Gál Ferenc Főiskola Békési Szakképző Iskola (Békés) 
III.    Ady Endre- Bay Zoltán Gimnázium (Sarkad) 
Az első helyezést elért két csapat jutalma egy háromnapos kirándulás és részvételi lehetőség az országos verseny elődöntőjében, ami április 21-én lesz Lakitelken, az országos döntőre várhatóan májusban kerül sor.  

Fotókat készítette: Zentai Péter