• |  

Kiadó reklámfelület

2019.10.17 Hedvig

   

Békési Érték-mérő 2017


A Földművelésügyi Minisztérium Hungarikum Főosztálya a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének támogatására pályázatot írt ki, melyen a Békés Megyei Önkormányzat (BMÖ) is indult azzal a céllal, hogy a fiatalokat bevonja a hungarikumok, értékek megőrzésébe, gyűjtésébe, megismerésébe. A pályázaton nyert 3 millió forintból a BMÖ a Békés megyei értékek illetve hungarikumok témakörében vetélkedőt szervezett két korcsoportban: általános iskolák felső tagozatos továbbá középiskolások 4 fős csapatai részére, három fordulóban.

A vetélkedő célja a fiatalok hungarikum mozgalomba való bevonása, elméleti és tárgyi tudásuk bővítése a magyarság közösségének értékei kapcsán. Fontos, hogy a fiatalok mindinkább megismerjék lakókörnyezetük értékeit, közelebb kerüljenek azokhoz az épített, kulturális, gasztronómiai, természeti értékekhez, amelyekről sok esetben már csak nagyszüleik elmondása vagy a múzeumok kiállítótermei közvetítésével értesülhetnek. Azzal, hogy elmélyülnek az értékek sokaságának megismerésében, erősödik identitásuk, kötődésük lakókörnyezetükhöz.

Békés megye 75 települése közül 47 alakította meg saját települési értéktárát, ez az országos átlag kétszerese, a 47 értéktárban 710 értéket vettek eddig lajstromba. A Békés Megyei Értéktárban pedig 29 megyei érték szerepel, ezek közül kettő (a csabai és a gyulai kolbász) hungarikum is.

A megye valamennyi járásában lezajlottak az elődöntők, amelyek során elméleti és gyakorlati feladatokat kellett megoldaniuk a versenyzőknek, így mutatva meg, milyen ismeretekkel rendelkeznek a települési, megyei, nemzeti értékekről. A két korcsoport legjobban teljesítő csapatai a megyei döntőben folytathatják a vetélkedést, ami február 21-én lesz Békéscsabán.  Az ott első helyezést elért két csapat jutalma egy három napos kirándulás és részvételi lehetőség az országos döntőben. 

Az elődöntők nyertes csapatai:

1. járás:
Szabadkígyósi Általános Iskola
BSzC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Szakgimnázium (Békéscsaba)

2. járás:
Mezőberényi Általános Iskola
Gál Ferenc Főiskola Békési Szakképző Iskola (Békés)

3. járás:
Szent Gellért Katolikus Általános Iskola (Gyomaendrőd)

4. járás:
Magvető Református Általános Iskola (Gyula)
GySzC Harruckern János Szakképző Iskola – HÍD Program

5. járás:
Bereczki Máté Általános Iskola (Kunágota)
Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola (Mezőhegyes)

6. járás:
Békéssámsoni Általános Iskola
GySzC Kossuth Lajos Szakképző Iskola (Orosháza)

7. járás:
Sarkadi Általános Iskola
Ady Endre- Bay Zoltán Gimnázium ( Sarkad)

8. járás:
Kondorosi Petőfi István Általános Iskola
Vajda Péter Evangélikus Gimnázium (Szarvas)

9. járás:
Tildy Zoltán Általános Iskola (Szeghalom)
GySzC Szigeti Endre Szakképző Iskola (Szeghalom)

A fotókat Zentai Péter készítette: