• |  

Kiadó reklámfelület

2019.10.18 Lukács

   

A békéscsabai campus ppp-terheinek kiváltásáról tárgyal a kormánnyal az önkormányzat

A Szent István Egyetem (SZIE) békéscsabai campusa ppp-terheinek kiváltásáról tárgyal a kormánnyal az önkormányzat - közölte Szarvas Péter (független) polgármester hétfőn az intézményben tartott sajtótájékoztatón.

Kifejtette: az Emberi Erőforrások Minisztériumának, a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, az önkormányzatnak, valamint a békéscsabai campus fenntartójának, a SZIE-nek a képviselői múlt pénteken a Parlamentben egyeztettek arról, hogyan újítsák meg és tegyék hosszú távon fenntarthatóvá a békéscsabai képzési struktúrát. A megegyezés értelmében június 30-ig kell elkészítenie a városnak és az egyetemnek a tervet a felsőoktatás új irányairól, amivel növelhető a hallgatói létszám is.
   
Kiss Tibor (Fidesz-KDNP) alpolgármester az MTI kérdésére kifejtette: a meglévő gazdasági-pénzügyi profil mellett műszaki, gépészmérnöki és informatikai alapképzésben gondolkodnak, utóbbihoz szerinte idővel a mérnök-informatikai képzést is "át lehetne kötni". A Békéscsabai Szakképzési Centrum és az egyik helyi gépészeti-számítástechnikai szakgimnázium infrastruktúráját is igénybe véve ezek a képzési formák nagyobb fejlesztések nélkül is elindíthatók lennének - mondta.
   
Árpási Zoltán, a SZIE oktatási dékánhelyettese elmondta: a campuson még tíz évig évi 300 millió forintos ppp-teher van, amelynek a kiváltását a kormány megvizsgálja. Ha ez megtörténik, 300-400 hallgatóval is gazdaságosan fenntartható a campus - húzta alá.
   
Hozzátette: mivel Békéscsabának a miniszterelnökkel kötött Modern városok programjában benne van, hogy a felsőoktatás további fejlesztése a békési megyeszékhelyen stratégiai cél, a dékánhelyettes szerint e kormányzati támogatás révén a campus "növekvő pályára állhat". 
   
Biztató jelek már most vannak, az utóbbi évben, a mesterszakok elindítása révén némileg emelkedett a hallgatók száma - jegyezte meg. A SZIE békéscsabai gazdasági campusára 2011-ben 1150 hallgató járt, idén nem éri el a 400-at ez a szám.
   
Kiss Tibor elmondta: bár a jelenlegi egyeztetéseken abban egyeztek meg, hogy a SZIE marad a campus fenntartója, folytatják a tárgyalásokat az Óbudai Egyetemmel és a Szegedi Tudományegyetemmel is.
   
Szarvas Péter az MTI-nek elmondta: a januári közgyűlésen az önkormányzat 25 millió forintot határolt le a campus támogatására, ennek odaítéléséről két-három hónapon belül dönthetnek. Feltételül azt szabja, hogy a hallgatók számának növelésére az intézmény egész évben kiemelten törekedjen, ne csak a beiratkozási időszak előtt.
   
A campuson február 8-án nyílt napot rendeznek, és a február 15-ig tartó beiratkozási időszakban tovább fokozzák a kommunikációt - mondta Árpási Zoltán.

bhzs \ gkp