• |  

Kiadó reklámfelület

2019.08.23 Bence

   

Öten vehettek át elismerést Battonyán


A Békés Megyei Önkormányzat a nemzetiségek napja alkalmából tartandó díszünnepségét idén Battonyán tartotta. A rendezvényen Tircsi Richárd, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának főosztályvezetője is részt vett.

A Békés Megyei Önkormányzat minden évben a december 18-i nemzetiségek napjához kapcsolódóan díszünnepséget szervez, ezen esemény keretében vehetik át az arra érdemesek a közgyűlés által alapított Nemzetiségi díjat. Az elismerés létrehozásával a megyei önkormányzat célja az volt, hogy a soknemzetiségű Békés megyében a nemzetiségek kultúrájának, nyelvének, identitásának megőrzésében és fejlesztésében kiemelkedő tevékenységet végző, különböző nemzetiségű személyek elismerésre kerüljenek. Ebben az évben öten részesültek a kitüntetésben, akiknek Tircsi Richárd, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának főosztályvezetője és Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke adta át a díjjal járó oklevelet és plakettet.

A szlovák nemzetiség javaslata alapján a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése posztumusz Nemzetiségi Díjat adományozott Ancsin Pálné Erzsike néni részére a szlovák kultúra közvetítéséért, a szlovák hagyományok, kulturális értékek megőrzéséért, tárgyi emlékek megmentéséért. A kitüntetést fia, Ancsin László vette át. A német nemzetiség javaslata alapján Nemzetiségi Díjat adományozott a közgyűlés Joschi Ament részére a nemzetközi kapcsolatok ápolásáért, az elekiek világtalálkozójának és a hagyományos eleki búcsú szervezéséért. A román nyelv ápolásáért, a román kulturális és zenei értékek megőrzéséért Nemzetiségi Díjat kapott Tompán Angyelkóné, a szerb zenei kultúra közvetítéséért, a szerb kulturális értékek megőrzéséért elismerésben részesült a „Suferini” Néptánccsoport. A roma nemzetiség javaslata alapján Surman László a roma nemzetiség érdekében végzett erőfeszítéseiért részesült elismerésben. Akadályoztatása miatt a kitüntetést Horváth Béla, a Magyarországi Pünkösdi Egyház Missziós munkatársa, az Eleki Pünkösdi Gyülekezet presbitere vette át.

A díszünnepség hagyományaihoz híven a kitüntetések átadása után kulturális műsor keretében mutatkoztak be a nemzetiségek.

Zentai Péter fotói: