• |  

Kiadó reklámfelület

2019.07.17 Elek

   

"Klíma-tizálás"

2016.12.0412:37
Az emberiség leggazdagabb 10%-a felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásának feléért, míg a Föld-lakók szegényebb 50%-a csak tíz százalékban járul hozzá a kibocsátáshoz – számolt be róla szerdán a párizsi klímacsúcsra időzített jelentésében az Oxfam.

A vita arról, hogy kinek mennyi felelőssége van a kibocsátásban,  azóta tart, mióta a nemzetközi közösség napirendre vette a klímaváltozás kérdését.
A jelentés szerint a Föld lakosságának leggazdagabb 1%-t alkotók fogyasztása és életmódja 175-ször annyi üvegházhatású gázt eredményez, mint amennyit a legszegényebb 10%-ba tartozó egy-egy ember termel.

A gazdag és fejlett országok továbbra is azon vitáznak, hogy milyen módszerrel kellene a felelősséget megosztani a fő kibocsátók között – anélkül, hogy érdemben hozzá kellene nyúlniuk a jelenlegi gazdasági berendezkedésükhöz. A fejlődő országok véleménye pedig természetesen az, hogy a felelősséget a legfőbb kibocsátóknak kell vállalniuk.

Azok, akik azt gondolják, hogy mi, magyar állampolgárok az emberiség szegényebb 50%-ba tartozunk, és nyugodtan hátradőlhetünk, ugyanis nincs felelősségük a klímahelyzet alakulásában, próbálják ki ezt a programot: http://www.globalrichlist.com/