• |  

Kiadó reklámfelület

2019.06.18 Arnold

   

VI. Kádár Ferenc Országos Népzene és Néptáncverseny

A VI. Kádár Ferenc Országos Népzene és Néptáncverseny a Dévaványai Folkműhely Egyesület szervezésében került megrendezésre.

A verseny népszerűsége és térségünkben hiánypótló volta miatt azt eredményezte, hogy mára már két naposra nőtte ki magát a rendezvény. A műfaji kategóriák: népdal néptánc, és népi hangszeres kategória. Az idén is sikerült neves, országosan elismert szaktekintélyeket delegálni a zsűribe, ezzel is biztosítva a verseny már eddig kialakult rangját, szervezésének színvonalát, valamint új lehetőségként a népzenei versenyre jelentkezőknek KÓTA (Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége) minősítést is van alkalmuk szerezni. Az első napon a népzenei kategóriákban versenyzők produkcióit Dr. Lázár Katalin népzenekutató, népdalénekes a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének munkatársa, Maczkó Mária Magyar Örökség Díjas népdalénekes, a népművészet mestere, a Zeneakadémia Népzene tanszékének népi ének tanára, Majorosi Tímea népdalénekes, néptáncpedagógus, Birinyi József Népzenekutató, a KÓTA társelnöke, a Hungarikum Szövetség elnöke és Rőmer Ottó Artisjus díjas népzenetanár, Csokonai díjas népzenész, a Népművészet ifjú mestere értékelte, a második napon a néptáncosok színpadi műsorát pedig Strack Orsolya néptáncpedagógus - koreográfus, a Népművészet Ifjú Mestere, Örökös Aranygyöngyös Táncos, Kökény Richárd Harangozó Gyula-díjas táncművész, a Magyar Állami Népi Együttes tánckarvezetője és "Örökös tagja" és Kácsor István néptáncpedagógus - koreográfus, a Nyírség Táncegyüttes művészeti vezetője tekintete követte. 

Az idei évben a versenyre jelentkezők száma elérte a 600 főt, akik Békés, Csongrád, Bács-Kiskun, Szolnok, Pest, Hajdú-Bihar, Borsod és Szabolcs-Szatmár megyékből, valamint határon túlról is érkeztek. A versenyzőket kísérő pedagógusokkal és szülőkkel, érdeklődőkkel együtt, rendezvény látogatottsága az eddigi legmagasabb számarányt érte el.

Rendezvény fő támogatója Dévaványa Város Önkormányzata és a Nemzeti Kulturális Alap.

Fotókat készítette: Ambruzs-Szabó József

Teljes galéria megtekinthető itt.