• |  

Kiadó reklámfelület

2019.06.18 Arnold

   

Dévaványáért - kitüntetés

Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testülete a város polgárainak elismerése és megbecsülése kifejezéseként a településért kiemelkedő tevékenységet végzett személyek részére a „DÉVAVÁNYÁÉRT” kitüntetést alapította.
A kitüntetés odaítélhető minden olyan magánszemély részére, aki a település érdekében kiemelkedő társadalmi munkát vagy tudományos, művészeti, oktató, vagy egyéb olyan tevékenységet végzett, amellyel Dévaványa Város javát és felemelkedését szolgálta.
A képviselő-testület évente maximum egy személy részére adományozhatja a kitüntetést, így 2016. évben Szűcs Ferenc részére. 

Szűcs Ferenc Dévaványán született 1948. április 5-én. Azóta itt él családjával együtt.
Általános iskolába Dévaványán járt. Középiskolai tanulmányait Gyomán végezte, 1966-ban gimnáziumi érettségit szerzett jó eredménnyel. Érettségi után Karcagon folytatta tanulmányait, ahol növénytermesztési szaktechnikusként végzett. Nem volt kérdés számára, a hogyan tovább, hiszen a mezőgazdaság szeretete meghatározta életét. Tanulmányait munka mellett folytatta és 1981-ben a Debreceni Agrártudományi Egyetemen agrármérnöki diplomát szerzett.
A mezőgazdaság szeretete mellett a közgazdasági munka is érdekelte, így az előbbi egyetemen mezőgazdasági vállalatgazdálkodási szakmérnöki oklevelet szerzett, valamint mérlegképes könyvelői szakképesítést is. Tanult, képezte magát mindig az adott helyzethez igazodva. Az újabb szakképesítést két éven keresztül a külkereskedelmi áruforgalmi továbbképzés jelentette.
Nem voltak nehézségei a tanulásban, így 1995-ben megszerezte a könyvvizsgálói képesítést is, 1996. novembertől a Könyvvizsgálói Kamara bejegyzett tagja. 
1968. július 1-től folyamatosan dolgozik, három munkahelye volt - Lenin Tsz, Róna szövetkezet és az Agrodéva Kft. Ami érdekesség, hogy mindhárom cégnek a székhelye Dévaványa Széchenyi u. 4 szám alatti ingatlan, illetve tudjuk, hogy gyakorlatilag ugyanarról a cégről beszélünk, csak a neve változott az idők során.
A munkája során a ranglétrát végigjárta, 1986-ig az agronómiával foglalkozott, majd 1987-től főkönyvelőként végezte munkáját, később pedig ügyvezetőként. 
Azt, hogy a kft. a változásokat túlélte és jelenleg működik, abban nagy szerepe volt, ám ebben munkatársai is segítették és segítik ma is. 
Az Agrodéva Kft. jelenleg 25 családnak biztosít munkát. 14 éven át ügyvezető igazgató volt, jelenleg nyugdíjas, de a gazdasági ügyeket ma is intézi, és szakmai tudását igyekszik átadni munkatársainak. 
48 éve mai munkahelyén dolgozik, ismeri a mezőgazdaság egészét, kijelenthető, hogy Szűcs Ferenc élete összeforrt a mezőgazdasággal.  
Környezetére nagyon odafigyel, igényli, hogy minden rendben legyen és ezt elvárja minden területre vonatkozóan. 
Munkatársaival jó emberi kapcsolatot ápol, munkásságát munkatársai elismerik Lehetőségéhez mérten segíti az itt élő lakosokat, civil szervezeteket is.

Munkája eredményeként megérdemelten kapja meg a településünk legrangosabb elismerését a Dévaványáért kitüntetést.

Fotók: Ambruzs-Szabó József