• |  

Kiadó reklámfelület

2019.08.23 Bence

   

A gyulai várban rendezik meg a Békés megyei múzeumok juniálisát

2016.06.0217:18
Forrás: MTI

A gyulai vár lesz a helyszíne idén a Békés megyei múzeumok hagyományos juniálisának pénteken. Az eseményen a megye múzeumai, kiállítóhelyei mutatkoznak be, kiadványaikkal, érdekes tárgyaikkal, múzeumpedagógiai ajánlataikkal invitálják intézményeikbe az érdeklődőket.

Mint Fábián Tamás, a gyulai kiállítóhelyeket üzemeltető Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője az MTI-nek elmondta, intézményükön kívül a rendezvényen a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum, a szintén békéscsabai Munkácsy Emlékház, a biharugrai Falumúzeum és Szabó Pál Emlékház, a dévaványai Bereczki Imre Helytörténeti Gyűjtemény, a szeghalmi Sárréti Közérdekű Muzeális Gyűjtemény, a Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely Múzeum, a Szarvasi Arborétum és Mini Magyarország, valamint a Körösladányi Helytörténeti Gyűjtemények Háza mutatkozik be.
   
Mészáros Zsuzsa, az esemény főszervezője, a Munkácsy Emlékház munkatársa felidézte, hogy a Múzeumok Majálisa mintájára kezdte el 2002-ben szervezni a rendezvényt azzal a céllal, hogy az iskolák megismerjék a megyei múzeumok programkínálatát, és a későbbiekben akár egynapos osztálykirándulásokat szervezzenek a helyszínekre.
   
A gyulai kiállítóhelyek négy különleges fegyverrel lesznek jelen az eseményen. 1849 augusztusában a gyulai kastélyban tették le a fegyvert a honvédtisztek, a juniálison Aulich Lajos, Damjanich János, Knezic Károly és Poeltenberg Ernő szablyájának másolatát vehetik kezükbe az érdeklődők.
   
A szarvasi arborétum munkatársai játékos kérdőívekkel, a Munkácsy Mihály Múzeum a vadászati időszaki kiállításhoz kapcsolódóan állati totóval, a Jankay - Tevan-gyűjtemény etnográfiai anyagához kötődően pedig törzsi hennafestéssel készül a rendezvényre.
   
A juniálist 10 és 13 óra között rendezik a gyulai várban, ez idő alatt a vár földszintjére a belépés díjtalan, az eseményre előzetesen regisztráló iskolai csoportok pedig díjmentesen járhatják be az egész várat.
   
A programot kovács- és solymászbemutató is színesíti - mondta Fábián Tamás.

Légi fotó: www.alfoldron.hu
bhzs \ brr \ bsa