• |  

Kiadó reklámfelület

2019.06.18 Arnold

   

Közlekedésbiztonság gyermek szemmel


Csütörtökön a rendőrség és a polgárőrség munkatársai közlekedésbiztonsági gyakorlatot tartottak gyerekeknek Dévaványán, pénteken pedig Ecsegfalván. A kicsik óriási lelkesedéssel vetették bele magukat a játékos feladatokba.

A dévaványai interaktív közlekedésbiztonsági képzésről az általános iskola egy tanítójának, valamint a helyi óvoda egyik pedagógusának beszámolóját olvashatjátok most.

Természetesen a képek ezúttal sem maradhatnak el, mivel fotósunk Ambruzs-Szabó József mindkét helyszínen kattintgatott, és sikeresen kapta el a játszva tanuló gyerekek legjobb pillanatait. Ha még több képet szeretnél látni, teljes galériánk megtekinthető IDE kattintva.

Iskolarendőrök

Iskolánk évek óta jó kapcsolatot ápol a dévaványai rendőrőrssel. A korábbi években a DADA program keretében látogattak el évente többször iskolánk falai közé, hogy szakszerű felvilágosítást adjanak diákjainknak.

Az idei tanév a biztonságos közlekedés jegyében telt. Az alsó tagozatos gyerekeink többször is részt vehettek olyan játékos órákon, amelyeken a helyi rendőreink a legalapvetőbb KRESZ szabályokat és közlekedési táblákat ismertették meg. Minden diáknak tanúságos lehetett végighallgatni, hogy milyen is egy helyesen felszerelt kerékpár. Mindenki összevethette saját kétkerekűjét az elvárásokkal. Azonban az ajándékba kapott fényvisszaverő matricák és prizmák mindenkit egy kicsit megnyugtatott.

A legérdekesebb a rendőr bácsik felszerelését bemutató óra volt. Amelyen a bilincset, golyóálló mellényt, gumibotot és még sok minden mást is kipróbálhattak diákjaink-persze rendőri felügyelet mellett-.

Május 19-re lett meghirdetve iskolánk alsós diákjai számára egy kerékpáros, motoros ügyességi pálya felállítása, ahol a táblákat, lámpákat figyelembe véve lehetett csak végighaladni valamilyen kétkerekű járművel. A gyerekek nagy örömmel vetették bele magukat a korábban elhangzott elméleti ismeretek után a gyakorlatba. Itt a helyi rendőrökön kívül a polgárőrség is besegített e délutáni rendezvény lebonyolításában.

Intézményünk minden egyes nevelője nevében szeretnénk megköszönni a dévaványai rendőrség eddigi alapos és rendszeres munkáját! 
Munkájukra Isten gazdag áldást adjon!

Solymosi Sándor
tanító
Szügyi Dániel Református Általános Iskola
 


Közlekedésbiztonság – ovis szemmel

Közlekedésbiztonsági interaktív képzés Dévaványán a Könyves Kálmán úti Mesevár Óvodában.

Május 19-én délelőtt mozgalmas és tanulságos közlekedési képzésen vehettek részt az óvodások. A programot szervező és lebonyolító rendőrök és polgárőrök a gyermekek biztonsága érdekében az óvoda előtti útszakaszt lezárták, ezzel a forgalmat elterelték. Előkerültek a bóják, a futóbiciklik, a közlekedési jelzőtáblák, a jelzőlámpa és hamarosan egy igazi forgalmi helyzetben találhatták magukat a gyerekek.

A szabályok ismertetése után gyakorlatban tapasztalhatták és gyakorolhatták a különböző forgalmi helyzeteket és ismerkedhettek a jelzőtáblák jelentésével. Futóbiciklin közlekedve figyelték a jelzőlámpa piros fényét, miközben a gyalogosan közlekedő társaik átkeltek a zebrán. Egymást figyelmeztették egy idő után a helyes közlekedési viselkedésre és a helyes reagálásra. Közben szinte észrevétlenül megtanulták a STOP tábla, a gyalogos és a kerékpárutat jelző táblák jelentését, fontosságát, a megfelelő közlekedési módot ezeknél a tábláknál. A bóják kerülgetése közben önállóan képesek voltak megválasztani a kanyarodáshoz szükséges sebességet. Azok, akik éppen nem vettek részt a „közlekedésben”, kipróbálhatták az elektromos kismotorokat, amit szintén nagyon élveztek.

A délelőtt lezárásaként összefoglalták a tanultakat, majd a rendőrség képviselőitől átvették az ajándékokat: kerékpáros „jogosítványt”, fényvisszaverő matricát, lábperecet, mellényt és táskát, és nem utolsó sorban a képzést igazoló, névre szóló oklevelet. Az óvoda ezen felül kapott még kifestőket, mesekönyvet, a helyes közlekedésre nevelést segítő fejlesztő csomagot és a futóbiciklikhez 2 garnitúra védőruhát (sisak, könyök- és térdvédő). Nem maradt el a csemege sem: süteménnyel, nápolyival és üdítővel is meglepték a kicsiket. 

A tartalmas és tanulságos nap egy folyamat szerves eleme volt. Az óvodások korábban részt vettek a Szarvasi Rendőrkapitányság által kiírt közlekedésbiztonsági rajzpályázaton és márciusban a Dévaványai Rendőrőrs munkatársai tartottak a nagycsoportosoknak egy szintén játékos, elméleti foglalkozást, ahol nem csak a közlekedési alapszabályokkal, de a rendőrök munkájával is megismerkedhettek. 

A programot önzetlenül megszervezték, lebonyolították és segítették: Dávid Ivett – a Szarvasi Rendőrkapitányság rendőr törzsőrmestere, a Dévaványai Rendőrőrsről Hajdú Sándor rendőr főtörzszászlós, Oláh Margit rendőr főtörzsőrmester, Lövei Sándor rendőr zászlós, az Ecsegfalvi Polgárőrségtől Hajdú Zoltán és a Dévaványai Polgárőrségtől Olasz Ferenc és Tanács Tamás.
Köszönjük, hogy ezzel a programmal is gyermekeinket védték, hiszen a szabályok ismertével a balesetek nagy része megelőzhető. Szeretnénk ezt a kialakult jó kapcsolatot a jövőben tovább építeni a gyermekek védelmének érdekében.

Köszönettel a Könyves Kálmán úti Mesevár Óvoda dolgozói