• |  

Kiadó reklámfelület

2019.08.23 Bence

   

Fókuszban a régió ifjúsága – regionális konferenciát tartott a Fidelitas Gyulán

 
Gyulán a Thermal Camping és Motel adott otthon a Fidelitas első Dél-Alföldi Regionális Konferenciájának április 8-a és 10-e között. A régióból és még Észak-Magyarországról is érkeztek résztvevők, és töltöttek el egy tartalmas hétvégét az Alföld szívében.

A régiós találkozón mintegy 50-en vettek részt. A rendezvény célja az volt, hogy Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megye valamennyi csoportja képviseltesse magát, és a kötetlen előadások és a kulturális programok során a jelenlévők megismerjék egymást, ezzel is előmozdítva egy-egy esedékes közös projekt megvalósulását. A régiós csoportokon túl Debrecenből és Nyíregyházáról is érkeztek érdeklődők.

Böröcz László, a Fidelitas országos elnökének és Várfi András regionális igazgatónak a köszöntője után Gyula helyi szemmel címen tartott előadást az összegyűlteknek dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere valamint Alt Norbert, alpolgármester, a Fidesz helyi szervezetének elnöke. A beszélgetés során - melynek moderátora Tövisháti Zsuzsa, a Fidelitas helyi szervezeténeke elnöke volt - a városvezetők elmondták, hogy honnan indultak, miként kerültek bele a közéleti sodrásba, és hogy ennek a munkának mennyire képezik szerves részét még ma is a gyulai Fidelitas tagjai, akikre a központi és a helyi feladatok végrehajtásában egyaránt számítanak.
A beszélgetést követően az esti bulira a gyulai Pernahajder Campbell melegített be dalaival.

Másnap délelőtt olyan fiatal közéleti szereplőket ültettek a szervezők egy asztalhoz, akik a Fidelitasban kezdték a pályafutásukat vagy szoros kapcsolatot ápolva településük szervezetével minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy a fiatalokat helyzetbe hozzák és helyben tartsák őket. Dani Attila, Mezőgyán polgármestere, Farkas Dániel, Kiskunhalas alpolgármestere valamint Czirbus Gábor, Makó alpolgármestere a beszélgetés során bemutatkoztak a hallgatóságnak, visszaemlékeztek a maguk mögött hagyott kampányokra, és górcső alá vették a fiatalok helyzetét mind a régióban, mind országos szinten. A jelenlévőkben több kérdés is megfogalmazódott, amelyek a fiatalok helyzete mellett a három év múlva esedékes önkormányzati választás, valamint a folyamatos együttműködés kérdéskörét is érintették.

A délutáni blokkban három prominens Békés megyei közéleti szereplő látogatta meg a konferencia résztvevőit. Dr. Kovács József, a térség országgyűlési képviselője, Erdős Norbert, európai parlamenti képviselő és Zalai Mihály, a Békés megyei Közgyűlés elnöke az egészségügyi ellátás, a családpolitika, az oktatás jelenlegi helyzete és a térség fejlesztési lehetőségei mellett kérdéseket fogalmaztak meg a Fidelitas jövőjét illetően is. Az ő előadásuk során is előkerült a fiatalok helyzetének könnyítése és helyben tartása.
A beszélgetést követően a csoport ellátogatott a nemrégiben a nagyközönség számára is átadott Almásy-kastélyba, ahol tárlatvezető társaságában barangolták be a város új ékességet. Majd a vacsorát követően a Gyulai Várfürdőben vezették le a hétvége fáradalmait.

A szervezők ezúton is szeretnék megköszönni Dr. Kovács József országgyűlési képviselő valamint a gyulai és a békéscsabai önkormányzat támogatását és felajánlásait, amelyekkel hozzájárultak a rendezvény sikeréhez.