• |  

Kiadó reklámfelület

2019.10.18 Lukács

   

Megjöttek az első fecskék

2016.03.3111:23
Forrás: KMNP

A Körös-Maros Nemzeti Park déli tájaira visszatértek a füsti fecskék első példányai. Ez is azt jelzi, hogy valóban itt a tavasz.

Javában zajlik a tavaszi madárvonulás. Folyamatosan érkeznek vissza a nálunk fészkelő madarak és szép számban láthatunk olyan fajokat is, melyek csak átvonulnak, továbbrepülnek észak felé. Ilyenek például a kis pólingok és az aranylilék, melyeknek csapatai gyakran tűnnek fel a Körös-Maros Nemzeti Park pusztái felett.
 
Visszatérő fészkelőink közül a közkedvelt füsti fecskék első példányait március 18-án fedeztük fel a Csanádi pusztákon. Azóta napról-napra egyre több villásfarkú madárkával találkozunk, többek között a Kardoskúti Fehértónál is észleltük megjelenésüket. A füsti fecskét gyakran összetévesztik a molnárfecskével, mely szintén gyakori fészkelő Magyarországon.
 
A két faj életmódjában és külsejében is különbözik egymástól. A füsti fecskék jellemzően tanyákhoz, állattartó telepekhez kapcsolódnak, szeretik a jószágok közelségét, ahol több rovart zsákmányolhatnak. A molnárfecskék inkább a nagyobb városokban fordulnak elő, általában több százas tömegekben telepeknek meg a paneltömbökön, középületeken.
 
Tipikus a fészkek közötti különbség is. A molnárfecske szinte a plafonig pakolja fészkét, s egy kicsi, oldalsó nyíláson közlekedik, a füstifecske viszont úgy rakja, hogy annak teljes karimája nyitott legyen. Külsőre a legjelentősebb eltérés a faroktollaknál van: a füsti fecskéé hosszú, villa alakú, a molnárfecskéé rövidebb. A füsti fecske hasa inkább törtfehér, a molnárfecskéé viszont teljesen fehér.

Fotó: www.pixabay.com