• |  

Kiadó reklámfelület

2019.02.20 Álmos

   

III. Békéscsabai Vitézi Játékok

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum 2016. április 30-án és május 1-jén rendezi meg nemzetközi hagyományőrző történelmi fesztiválját, a Békéscsabai Vitézi Játékokat a Gabonamúzeumban és a CsabaParkban.

A kétnapos történelmi játékok a megyeszékhely önkormányzatának támogatásával a múzeum, a Békéscsabai Történelmi Íjászkör és a CsabaPark közös szervezésében várja majd az érdeklődőket színes vásári forgataggal, középkori jurtákkal, sátrakkal, hadibemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal, mintegy száz kosztümös közreműködő segítségével. A Munkácsy Mihály Múzeum Zöld Szalonjában sajtótájékoztató keretében a „kalmár”, Ando György múzeumigazgató, az „apród”, Opauszki Zoltán, a Békéscsabai Médiacentrum Kft. ügyvezető igazgatója, és Medgyesi Pál „lovag”, a múzeum igazgató-helyettese invitálták a vitézi játékokra az érdeklődőket.

A tavalyi vitézi játékokon mintegy ötezer vendéget üdvözölhettek a szervezők, s az idén ennél is több látogatóra számítanak – tudtuk meg Ando György múzeumigazgatótól, aki azt is elmondta, hogy soha nem látott összefogással valósulhat meg a nemzetközi rendezvény. Szarvas Péter polgármester és a békéscsabai önkormányzat képviselő-testületének Fideszfrakciója, akik anyagilag is támogatják a rendezvényt, egy emberként állt a múzeum kulturális missziója mellé.

A játékok Mátyás király udvarába, idejébe viszik el a látogatókat. Mikoron Mátyás király fiának, Corvin Jánosnak felajánlotta a gyulai uradalmat, a király látogatást tehetett (volna) Csabán, bár ez történelmileg nem igazolható tény. A kései utódok, a szervezők ötlete a vitézi játékok, így április 30-án, 10 órától a Csaba Center elől indul az Andrássy úton át a városháza felé a középkori vitézek felvonulása, majd a király és kísérete bevonul a Gabonamúzeumnál felállított küzdőtérre, és kezdetét veszi a haditorna – avatta be a részletekbe Medgyesi Pál „lovag” a sajtó képviselőit. Több helyszínen zajlanak majd az események: haditábor, mesterségek udvara, fogadó, lovarda, apródok udvara a bölcsességek terme, trubadúrok udvara ad majd otthont a különböző programoknak a két nap alatt. A gyerekeknek játszóház, bábszínházi előadások, a felnőtteknek ismeretterjesztő előadások teszik még színesebbé a programokat, melyek sorában a népzene, a táncház, a tánctanulás és a lovaglás is szerepet kap. Határainkon túlról Romániából és Szlovákiából is várnak vendégeket a szervezők.

A programban igazi szenzációnak ígérkezik április 30-án este az Omega szabadtéri megakoncertje.