• |  

Kiadó reklámfelület

2019.08.23 Bence

   

Idén is megrendezik a Végvári Napokat Gyulán


A hagyományokhoz híven idén is megrendezik a háromnapos Végvári Napokat Gyulán, péntektől vasárnapig a török kort idézik meg a békési fürdővárosban.

A Végvári Napok egyik legfontosabb célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a gyulai vár 1566-os török ostromára, amikor a védők kilenc héten át elképesztő hősiességgel védték az erődítményt a több mint harmincezer fős oszmán sereggel szemben - mondta el az MTI-nek Csikány Tamás ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanszékvezető tanára, a rendezvény szakmai koordinátora.
Emlékeztetett: a magyar várvédők lőszerei és készletei elfogytak, ezért a szabad elvonulás fejében Kerecsényi László kapitány a vár feladása mellett döntött. A törökök azonban nem tartották be ígéretüket, a védők többségét lemészárolták, a kapitányt fogságba ejtették. 
A péntektől vasárnapig tartó eseménysorozaton megelevenednek a török idők, láthatóvá válik, milyenek voltak a korabeli eszközök és fegyverek, megidézik a vár el- és visszafoglalását - tette hozzá. 
A programok között szakmai konferenciák és előadások is helyet kaptak. Pénteken Gyula katonai jelentősége a történelem évszázadaiban címmel konferenciát tartanak. Csikány Tamás Gyulának az 1848-49-es szabadságharcban betöltött szerepéről, Sudár Balázs, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kara Kutatóközpontjának történésze a török kori Gyuláról tart előadást. Gyulai katonák az első világháború hadszínterein címmel Pollmann Ferenc, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum tudományos kutatója beszél, a dél-alföldi hadműveletekről pedig Horváth
Csaba ezredes, az intézet parancsnokhelyettese ad elő.
A rendezvénysorozaton tüzérségi bemutatók, gyerekeknek szóló kézműves foglalkozások és ügyességi játékok, fáklyás felvonulás, putalövészet és a Szelindek zenekarral tábori mulatság is lesz - olvasható az esemény honlapján.
Esténként a szórakozásé a főszerep, pénteken a Carbonfools, szombaton Vörös István és a Prognózis, vasárnap pedig a Magna Cum Laude ad koncertet.