• |  

Kiadó reklámfelület

2019.07.17 Elek

   

Méhek


Az elmúlt héten jelent meg a Természetvédelmi Világszövetség (International Union for Conservation of Nature) aktualizált vörös listája, amely a veszélyeztetett állat- és növényfajokra hívja fel a figyelmet. A jelentés elkészítéséhez a szervezet 77ezer faj állapotát vizsgálta meg, melyből 22ezret talált veszélyeztetettnek. Mivel a közvélemény az ilyen sajtóhírek olvasásakor lelkileg mindig negatív üzenetekre készül – és ez tovább fokozhatja a közönyt a Föld állapota iránt –, a szerzők a lehangoló üzenetek mellett mindig igyekszenek pozitív tapasztalatokról is beszámolni.

Ebben az évben ilyen jó hír volt az ibériai hiúz egyedszámának örvendetes növekedése.

A Természetvédelmi Világszövetség vezetője, Inger Andersen elmondta: az ibériai hiúz létszáma a 2002-es 52-ről 2012-re 156-ra emelkedett, és ezáltal ez a szép nagymacska a súlyosan veszélyeztetett kategóriából a veszélyeztetett kategóriába került.

A hiúz szerencsésnek mondható helyzete sem feledtetheti azt a tényt, hogy a több tízmillió állat- és növényfaj közül egyes számítások szerint óránként (!) három tűnik el Földünkről.
 

 

Sajnos az utóbbi években a hiúznál lényegesen kevésbé dekoratív állatok, a méhek állománya is jelentősen csökkent a világ számos részén.

Pedig a kis sárga rovarok a tápláléklánc megkerülhetetlen részei. Európában már évezredek óta használjuk a méhek által termelt mézet. A spanyolországi Valenciában egy 12 ezer éves barlangrajz is bizonyítja ezt. Nem csak a mézet kapjuk tőlük, a zümmögő rovarok végzik nagyon sok haszonnövény beporzását, és nélkülük nem ehetnénk gyümölcsöket sem. A túlzott vegyszerhasználat, a globális felmelegedés és a paraziták megjelenése mind-mind veszélyezteti az állományt a világ számos részén.
 

Szerencsére Magyarországon a méhállomány tekintetében nem rossz a helyzet. Sőt! Az elmúlt két évtizedben a meglévő 600 ezer méhcsalád száma 1,1 millióra növekedett.

Bár a méhek az egész ökoszisztéma számára végtelenül hasznos élőlények, élettartamuk rendkívül rövid. A dolgozó méhek 21 nap alatt fejlődnek ki a petéből, és körülbelül 45-50 napot élnek. Ezen a filmen egy percbe sűrítve nézhetjük meg a méhek első 21 napját.