• |  

Kiadó reklámfelület

2019.08.23 Bence

   

Ősbemutatóra készül idén a Gyulai Várszínház

2015.05.1210:20
Forrás: MTI

A gyulai születésű Szathmári Sándor regényének, a Kazohiniának az ősbemutatójára készül a Gyulai Várszínház az idei évadban – jelentette be pénteken sajtótájékoztatón a teátrum igazgatója.

Gedeon József közölte: három bemutatóra készülnek az idei várszínházi évadban, amelyek közül Szathmári Sándor Kazohinia című műve ősbemutató lesz. A premiert július 21-ére tervezik.     Hangsúlyozta: mindig fontosnak tartotta, hogy gyulai születésű és kötődésű művészek műveit bemutassa a Várszínházban, Szathmári Sándor regényének színpadi változatát már tíz éve szeretné műsorra tűzni.     Sopsits Árpád, a darab rendezője elmondta: nem könnyű színpadra adaptálni a művet, ugyanis a regénynek nincs klasszikus drámaisága. A 387 oldalt jelentősen le kellett rövidíteni, a színpadi változat 60 oldalas lett – tette hozzá.     Mint mondta: a darab két részből áll, az első része utópia, a második gyilkos társadalmi szatíra. "Megkockáztatom, a társadalomképe ma aktuálisabb, mint saját korában volt” – fogalmazott a rendező. Elárulta: az ő értelmezésében az utópisztikus rész sem pozitív kicsengésű. "Egy olyan társadalom lehetetlenségét vázolja a darab, amelyre ugyan vágyunk, ám amelyben az ember teljesen kiszolgáltatott” – mondta.     Sopsits Árpád közölte: tervezi, hogy a nézőknek készítenek majd egy az értelmezést segítő szótárt, ugyanis Szathmári olyan szavakat használ a regényben, amelyek a magyar nyelvben nem léteznek.    

A rendező elárulta: az olvasópróbák június 8-án kezdődnek Budapesten. Még nem állt össze teljesen a szereposztás, de Orosz Ákos, Jászberényi Gábor, Lendváczky Zoltán, Zsigmond Emőke, Mészáros Blanka és Kovács Vanda biztosan benne lesznek a darabban – ismertette.     Tervei szerint az előadás több helyszínen játszódna: a gyulai vár melletti tószínpadon kezdenék el, majd – ha erre lehetőség lesz – átmennének az onnan 150 méterre lévő, felújított Almásy-kastély cselédszárnyába, a zárójelenetre pedig ismét a tószínpadon kerülne sor.     Gedeon József arról is beszélt, hogy a Várszínház tavalyi évadában bemutatott, Szerb Antal regénye alapján készült A hold fogylai című darabot május 20-án és 27-én Budapesten, a Városligetben mutatják be. Elárulta: ez volt a tavalyi szezon egyik legsikeresebb darabja, ha a fogadtatása a fővárosban is sikeres lesz, ősztől itt is műsoron marad. Hozzátette: az ugyancsak Sopsits Árpád rendezte előadást meghívtak idén a Pécsi Országos Színházi Találkozó kísérőprogramjába is.     A gyulai várszínházi évad június 26-tól augusztus 9-ig tart, eközben megrendezik a XI. Nemzetközi Shakespeare-fesztivált, az Irodalmi Humor Fesztivált, a Fringe Fesztivált, továbbá lesz dzsessz- és bluesfesztivál is. A Kazohinián kívül a bemutatók között szerepel Vidnyánszky Attila rendezésében a Psyché és a sepsiszentgyörgyi színház előadásában Shakespeare Vízkereszt, vagy amit akartok című műve.     A részletes program awww.gyulaivarszinhaz.hu oldalon tekinthető meg.