• |  

Kiadó reklámfelület

2019.04.23 Béla

   

Megszűnik a kereskedelmi célú halászat a természetes vizeken

2015.05.2012:57
Forrás: mno.hu

2016-tól már egyetlen magyarországi természetes vízen sem lehet kereskedelmi céllal halászni – jelentette be Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár Balatonlellén. A legfontosabb cél az, hogy az új intézkedésekkel segítsék a horgászat fejlesztését, a horgászturizmus fellendítését. A Balatonon már 2013 decembere óta csak a horgászoké a halfogás lehetősége. 

A parlament hétfőn kétharmados többséggel fogadta el a halgazdálkodási törvény módosítását. A legfontosabb változás, hogy a természetes vizeken végérvényesen megszűnik a kereskedelmi célú halászat. „A magyarországi haltermelésnek a jelentős része az természetes módon nem ezeken a vízfelületeken van most sem, hanem különféle tógazdaságokban található meg. Ez inkább arról szól, hogy az ökológiai szelektív célú halászat megtartása mellett a kereskedelmi célok helyett inkább a horgászturisztikai célokat erősítsük” – fogalmazott a földművelésügyi államtitkár.

A halak védelmében néhány szabály szigorodott a balatoni horgászrendben. Éves jeggyel például összesen legfeljebb 100 darab nemes halat vihet haza a horgász. „A méretkorlátozásokban is van változás, és ezt a tapasztalatok mutatják, hogy a horgászok eléggé figyelmen kívül hagyják, vagy nem tudnak róla. A pontynak és a süllőnek a mérete 30 centiről 35 centire emelkedett meg, a baliné és a csukáé pedig 40 centiről 45-re, amit ki lehet fogni” – közölte Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

Az idénre tervezett 350 tonna pontyból 35 tonnát már be is telepítettek a Balatonba. A Magyar Országos Horgász Szövetségnek a haltelepítés elősegítésére tett javaslatot. „Azt szeretnénk elérni, hogy a horgász szervezetek vissza tudják igényelni a halár áfáját, ezzel pedig egyrészt a haltermelést, másrészt a halfogást, és közvetett módon a halfogyasztást szeretnénk növelni” – mondta Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség elnöke. Emellett a hal kereskedelmi áfájának csökkentését is javasolják, hogy meghozzák az emberek kedvét a halfogyasztáshoz.