• |  

Kiadó reklámfelület

2019.05.21 Konstantin

   

Amit egy Gazdinak tudnia kell! - 18. rész: Igen, Ő lett a második kutyánk

2015.05.1907:07

Nos, ha egy kölyök kutyát viszünk haza második kutyának egészen könnyű dolgunk van, hiszen a kölykök egy felnőtt kutya szemében családtagnak minősülnek, azonban sorrenden kívüliek. Ettől függetlenül célszerű az első találkozást egy semleges területen megejteni, hogy lássuk kedvencünk mit szól az új jövevényhez, s ezt követően együtt vinni őket haza, ha minden rendben van.

Fotó: www.pixabay.com

Figyeljünk arra, hogy a babát nem csak mi, hanem Ő is nevelni fogja, amelyet bizonyos mértékig meg is kell engedjünk neki, hiszen a kicsinek nemcsak azt kell megtanulnia, hogy velünk szemben mit engedhet meg magának, hanem azt, hogy a mi első kutyánkkal szemben mit szabad és mit nem. Továbbá így újdonsült kölyök kutyánk megtanulhatja azt is, hogy az idősebb kutya, akár szuka, akár kan tisztelni való.

A falkasorrend pontos beállítására akkor lesz lehetőségünk, ha a kölyök kutya elérte a megfelelő kort, azaz közvetlenül kiskamasszá válása előtt, kb. 6-7 hónapos korában.

Ettől függetlenül az alapszabályok betartását már előbb meg kell kezdjük, hogy a napi rutinban minél könnyebb dolgunk legyen.

Amennyiben felnőtt kutyát viszünk haza, akkor különösen fontos az, hogy semleges területen ismerkedjenek meg. Nézzük meg, hogy mit szólnak egymáshoz, megy-e közöttük esetlegesen egy kis kakaskodás vagy rögtön játszani kezdenek egymással. Esetlegesen csak elvannak együtt az adott területen.

S mindenképp együtt vigyük őket haza ebben az esetben is. Ezt követően megint be kell vessük a ridegtartást, tehát nincs simogatás egykik kutya számára sem és kizárólag az elvárásainkat közöljük feléjük, amelyek végrehajtásáért kizárólag szóbeli dícséret jár nekik. A ridegtartás alatt be kell állítanunk kettőjük közötti sorrendet is, azaz ki az aki előrébb van a falkában. Hogyan tehetjük ezt meg? Nos kiválasztjuk az erősebb habitussal rendelkező kutyát, azaz a magabiztosabbat. Mindenben őt vesszük majd előbbre a következő módon:

Ajtón/kapun ki-be közlekedésnél mindig az erősebb kutyát hívjuk előbb a másik kutyánk kizárólag őt követően lépheti át a kapu vonalát.

Fárasztásnál, egyéb elvárásoknál mindig az erősebb kutyával kezdünk, Ő fárad el előbb, vagy Ő hajtja végre az adott feladatot előbb és a szóbeli dícséretet is neki adjuk először.

Etetésnél mindig az erősebbnek tekintett kutya eszik először, Ő kapja meg előbb a tálat és azt követően következhet a másik. Természetesen az etetés történhet egyszerre, csak a tálak lehelyezési sorrendje és az engedély megadása történjen a megfelelő sorrendben. S nagyon fontos, hogy mindenkét kutya csak a saját táljából ehet, nem piszkálhatják egymást evés közben, ha ilyen történik a szemtelenkedő ebet, bármelyik legyen is az tiltsuk. Ha befejezték az evést és az egyikük hagyott maradékot az mindig a mi döntésünk legyen, hogy a másik megeheti-e, soha ne a kutyáé. Egyúttal fontos, hogy a földre kiszóródott étel szabadpréda, tehát azt bármelyikük feleheti, amennyiben nem vezet konfliktushoz. 

Továbbá ne felejtsük el azt sem, hogy a sorrendben előrébb helyezett kutya rendelkezik bizonyos előjogokkal is, tehát Ő bizonyos mértékig hagynunk kell, hogy a sorrendben alatta elhelyezkedő kedvencünket időnként beszabályozza, rászóljon. Természetesen ez nem fajulhat addig, hogy komolyan össze is verekedjenek. A rászólással kapcsolatos határokat is nekünk kell megszabni és betartatni közöttük. Továbbá nem engedhetjük, hogy a rangsorban lejebb lévő kutya próbálja meg rendszabályozni a másikat, mivel az a későbbiekben komoly konfliktushoz vezethet kettejük között. 

A ridegtartás időszaka itt is a kutyák és a Gazdik viselkedésétől függ, de ha úgy döntünk, hogy feloldjuk ne feledjük, hogy jelen esetben is kizárólag apró pici lépésekkel haladjunk előre a normál viselkedésformánk felé, erről részletesebben írtunk már az előző részben is. 

S ne feledjük több kutyásnak lenni nem könnyű, de nagyon sok örömöt rejt magában. 

Forrás: Mosoly Rehabilitációs Központ