• |  

Kiadó reklámfelület

2019.05.21 Konstantin

   

Amit egy Gazdinak tudnia kell! - 17. rész: Kiválasztottuk, hazavittük, de most hogyan tovább?

2015.05.1807:05

Az első lépés megtétele attól függ, hogy kölyök, kamasz, vagy felnőtt kutyát vittünk haza és attól is, hogy Ő az egyetlen kutyánk vagy esetleg a kis családunkban már egy másik kutyus is van.

Fotó: www.pixabay.com

Kölyök kutya esetében a következő képpen járjunk el. Először is tudnunk kell, hogy a kis kedvencünk átesett-e már oltási programján. Mindenképpen kellemesen meleg helyen tartsuk őt, óvjuk a zord időjárástól. Míg az összes oltását meg nem kapta, addig tartsuk őt kertünkben, ha nincs kertünk séta közben nagyon figyeljünk oda, hogy ne egyen fel semmit és csak rövid időn át legyünk vele kinn, nehogy valamilyen betegséget összeszedjen. Ha az összes oltását megkapta, akkor viszont már minden mennyiségben vihetjük őt sétálni. 

Hogyan viselekedjünk vele? 

Ami tudva való egy kölyök kutyáról, hogy bizony mind csibész.  Készüljünk fel arra, hogy míg nem vagyunk otthon, Ő rosszalkodni fog, viszont megszidni kizárólag abban az esetben van értelme, ha rajtakapjuk Őt a rosszaságon, ha otthon szétrobbantotta a kanapét vagy “kiolvasta” a kedvenc könyvünket, míg mi dolgoztunk, majd hazaérkezéskor megszidjuk, már nem fogja tudni, hogy miért kapott ki, nem tudja összekötni a két dolgot. 

Védekezés képpen ilyenkor nyugodtan tarthatjuk Őt erre az időre szobakennelben.

Az összes általunk elvárt szabályt már a legelején tisztázzuk vele és mi is mindig következetesen tartsuk be azokat, akár milyen szépen is néz ránk. 

Mindenképpen szoktassuk Őt szobatisztaságra a következőképpen, ha szól, hogy pisilnie vagy kakilnia kell vigyük le sétálni, s ha kinn végzi el a dolgát dícsérjük meg, adjunk neki jutalomfalatot. 

Ha esetleg benn végzi el a dolgát semmiképp se nyomjuk orrát a produktumba, mivel azzal sajnos semmit sem érünk el. Inkább csak szidjuk meg néhány keményebb szóval, mint például:”Mit csinálsz!”, “Nem szégyenled magad?”

Továbbá, igyekezzünk éjszakára és napközbenre úgy elfárasztani, hogy míg mi alszunk vagy dolgozunk ne is akarjon rosszalkodni.

Felnőtt és kamasz kutya esetében másképp kell viselkedjünk. Rövid idő alatt kell őt biztosítsuk arról, hogy egy család vagyunk és Ő a legalsóbbrendű tag, akármilyen furán is hangzik ez. 

Ilyenkor az első időszakban bárhogy is viselkedjen, ridegtartást kell alkalmazzuk 1-2 hétre (az időtartam minden kutya-gazdi párosnál más és más) ilyenkor kizárólag az elvárásainkat közöljük vele, illetve ha teljesíti, akkor szóbeli dícséretet alkalmazzuk. A ridegtartás ideje alatt is tartsuk be a Boldog Gazdik Bibliájában leírtakat. A ridegtartást nem fejezhetjük be egyik pillanatról a másikra. Apró, kis lépésekben engedjük őt közelebb hozzánk. Először csak kedvesebb hangon dícsérjük őt, majd egy simogatást is tegyünk a dícséret mellé. A lépéseket 2-3 naponta tudjuk váltani, míg elérjük azt a pontot, ahogyan normál helyzetben viselkednénk vele. Az alapszabályok betartása viszont a kutya egész életében szükséges lesz.

Amennyiben aktív felnőtt vagy kamasz kutyáról van szó, abban az esetben kedvencünk folyamatos lefárasztása elengedhetetlen.

S hogy miért fontos ezt a kis színházat eljtásztani? A kutyának a családfőség teher, s könnyen lehet, hogy egy-egy óvatlan reakciónkkal máris úgy gondolja, hogy övé a főnöki szerep. Viszont a családhoz való tartozás az, amire nekik ösztönösen szükségük van, mivel Ők egymagukban nem tudnak létezni, életben maradni. A ridegtartás segítségével ki tudjuk alakítani a helyes sorrendet Gazdi és kutya között.

A felnőtt kutyák egy új helyen 1-2 hónap után mutatják meg igazi arcukat, addig könnyen lehet, hogy visszahúzódóbbak, de ennek semmiképp se dőljünk be. Ha végig csináljuk a fent leírtakat, akkor egyre inkább fel tudjuk építeni bennük a bizalmat irántunk. 

Fontos, hogy pórázról kizárólag tökéletesen behívható kutyát vehetünk le, amíg nem behívható és nem ragaszkodik családunkhoz, addig nem biztonságos kedvencünk elengedése.

Forrás: Mosoly Rehabilitációs Központ