• |  

Kiadó reklámfelület

2019.05.21 Konstantin

   

Amit egy Gazdinak tudnia kell! - 16. rész: Kutyát, de honnan???

2015.05.1707:03

Nos, most már tudjuk, hogy milyen kutyát szeretnénk, de hogy hol találjuk meg a megfelelőt abban is tudunk segítséget adni Nektek.

Fotó: www.pixabay.com

Először is döntenünk kell, hogy örökbefogadni vagy vásárolni szeretnénk. Mindkét esetben megfelelő körültekintéssel kell eljárnunk. S továbbra sem szabad megfeledkeznünk arról, hogy egy kutyát egész életére vállalunk be, Ő is a családunk tagja lesz, amint hazavisszük Őt.

Örökbefogadásnál nézzük át a menhelyek, fajtamentések, egyesületek által kínált lehetőségeket. Fontos, hogy a kiszemelt kutya ne csak szimpatikus legyen, hanem szerelem első látásra, ami viszont nagyon fontos, hogy az kevés, hogy nekünk tetszik a kiválasztott eb. Ő is érdeklődést kell mutasson irányunkba már az első találkozáskor. Az Örökbeadó szervezetet faggassuk ki arról, hogy hogyan viszonyul kiválasztottunk emberekhez, más kutyákhoz, mit lehet tudni az előéletéről, egészségi állapotáról.

Ha mindezt tudjuk és a szimpátia kölcsönös, abban az esetben már egy új családtaggal térhetünk haza.

Ne lepődjünk meg, ha egy problémás kutya esetében próba hétvégét vagy próba hetet javasolnak az adott egyesületnél, esetleg kutyaiskolai engedelmességi vagy szocializációs tanfolyamot szabnak az örökbefogadás feltételéül. Ez minden esetben mindkét fél érdeke, Gazdié és kutyáé egyaránt.

Ha a vásárlás mellett döntünk, abban az esetben figyeljünk oda, hogy mindenképp tenyésztőtől vásároljunk, ne szaporítótól.

Hogyan tudjuk megkülönböztetni a szaporítót a tenyésztőtől?

Nos egy jó tenyésztő minőségi körülményeket biztosít a kutya számára a személyes találkozó során rólunk is kérdezni fog jó néhány dolgot. Mivel sokat invesztál a kutyáiba egészség, tartás és táplálás szempontjából is, ezért nem 15.000-20.000,- Ft közötti összeget kér majd a kutyáért. Nem hozakodik elő azzal, hogy végülis törzskönyv nélkül is hajlandó megválni a kiválasztott kölyöktől.

Ezzel szemben egy szaporító nem biztosítja a megfelelő körülményeket a kutyáknak, nem tesz meg mindent az egészségükért, illetve a táplálásuk érdekében sem figyel oda a részletekre. Számukra a lényeg a gyors pénzhez jutás. Továbbá egy szaporító nem végzi el a szülőkön a megfelelő egészségügyi szűréseket sem, tehát öröklődő betegségeket, rossz géneket hordozhatnak magukban az utódok. Így a 15.000,- Ft-ért vásárolt kölyök kutya számunkra is jó lehetőségnek tűnhet, azonban az azt követően 100.000,- Ft-os nagyságrendben ráköltött “váratlan” egészségügyi kiadás és aggodalom mellett már mindjárt nem is hangzik olyan jól, ugye? Ráadásul ezen költségeket figyelembe véve már pont ott tartunk, mintha egy tenyésztőtől vásároltuk volna meg kedvencünket.

Továbbá fajtatiszta törzskönyvezett kutyáknál ne felejtsük el a tenyésztőt megkérdezni arról, hogy küllem- vagy munkavonalúak a kölykök, nehogy véletlenül túlvállaljuk magunkat. Egy munkavonalú kutya mindig több szabadidőt, energiát igényel a Gazditól, illetve sokszor a habitusuk is elég erőteljes, így szocializációjukra több időt kell fordítani, viszont a Gazdival való közös munkát élvezettel végzik.

A küllemvonalú kutyák könnyebben kezelhetőek, nem feltétlenül hiányzik belőlük a munkára (vadászat, terelés, védelem) termettség, azonban családi kutyának sokkal alkalmasabbak.

Forrás: Mosoly Rehabilitációs Központ