• |  

Kiadó reklámfelület

2019.05.21 Konstantin

   

Amit egy Gazdinak tudnia kell! - 15. rész: Új kutyát szeretnénk... Hogyan válasszunk?

2015.05.1615:05

Nos, először is gondoljuk át, hogy mi milyenek is vagyunk. Nagyon fontos, hogy ne hazudjunk magunknak. A következő kérdéseket kell feltennünk:

Kitartó vagyok-e? - Egy kutya tartását 10-15 évre vállaljuk. Ennyi ideig gondoskodnunk kell róla és aktívan foglalkozni vele.

Mennyi szabad időm van? - Egy átlagos kutya napi fizikai és szellemi fárasztásához legalább 1,5-2 óra szükséges az összes egyészségügyi és egy nagy sétával összekötve, ha aktív szellemi munkának tesszük ki őt.

Van-e türelemem kölyök kutyát nevelni? - Tudnunk kell, hogy egy kölyök sokkal nagyobb odafigyelést, foglalkozást igényel mint egy felnőtt kutya. Természetesen a felnőttekkel is törődnünk kell.

Mennyire vagyok határozott és következetes? - Egy kutyának mindenképpen szüksége van határozottságra és következetességre. Minél dominánsab, minél erőteljesebb a habitusa annál inkább szükség lesz ezen tulajdonságainkra. Ne gondoljuk, hogy gyenge, omega típusú kutyához ezekre a tulajdonságokra nincs szükség, pusztán más okból kell ezeket tudomására hozni.

Fotó: www.pixabay.com

Amennyiben lehetőségünk van rá válasszunk közepesen erős (béta típusú) vagy egy nem túlzottan gyenge habitusú (gamma típusú) kutyát, ha úgy érezzük, hogy nem vagyunk tökéletesen határozottak. Azonban a következetesség az Ő nevelésükhöz is elengedhetetlen.

Ha nem tudjuk eldönteni, hogy az adott eb mely csoportba tartozik mindenképpen forduljunk szakemberhez, aki segít a döntés meghozatalában, hogy a választott kutya nekünk való-e.

Ha ezügyben kérdésetek van facebook oldalunkon üzenetben bátran érdeklődhettek. Illetve egy kis segítség ahhoz, hogy bizonyos kutyához milyen típusú Gazdi illik:

Vadász kutyák és terrierek: - Olyan Gazdira van szükségük, aki képes egy lépéssel előttük járni - Aktív, szeret kirándulni, vadász ösztöneit kihasználó feladatokat tud biztosítani számukra - Szükséges a keménykezűség és a határozottság

Örző-Védő típusú kutya:

- Olyan Gazdira van szükségük, aki nem rejti véka alá határozottságát - Következetesen mutatja számukra a helyes irányt - Rendszeresen biztosítja számukra a szellemi terhelést - Továbbá ösztöneiket akár egy Örző-Védő foglalkozás keretein belül helyes irányba tereli,

meg tanulja kezelni Juhász és terelő kutyák:

- Türelmes és kitartó Gazdit igényelnek - Aktív, szeret kirándulni, terelő ösztöneiket kihasználó feladatokat tud biztosítani

számukra - Szükséges a következetes határozott viselkedés

Iskolánkban természetesen tudunk segítséget nyújtani abban az esetben is, ha olyan kutyát választunk magunknak, akinek habitusa nem passzol tökéletesen hozzánk.