• |  

Kiadó reklámfelület

2019.05.21 Konstantin

   

Amit egy Gazdinak tudnia kell! - 14. rész: Hogyan érjük el, hogy a nem kutyás nyaralók ne piszkáljan

2015.05.1607:00

Természetesen a kutyánkra és az Ő viselkedésére minden helyzetben nekünk kell odafigyelni. Senki nem örülne, ha piknikezés közben egy idegen kutya elszaladna a szendvicsével vagy kipukkasztaná a gyermeke labdáját. Ezért minden helyzetben használjunk pórázt vagy hosszúvezetőt, különösen azoknál a kutyáknál, akiknek a behívása nem tökéletes.

Fotó: www.pixabay.com

Olyan helyen, ahol sokan vannak kizárólag pórázon vezessük kedvencünket, egyrészt mert megrettenhet a tömegtől, másrészt összeugrálhatja az idegeneket, nem beszélve azokról az emberekről, akik esetleg félnek a kutyáktól. Más is érkezhet kutyával és az ebből adódó konfliktus helyzeteket is el kell kerüljük. A hosszúvezetőt tömegben - Például vásárokban, búcsúban stb. - használni nem lehet. A flexipórázakat is a lehető legrövidebbre állítsuk és fixen fékezzük le.

Fontos, hogy mindig szedjük össze kutyánk után a kakit és ne engedjük, hogy más tulajdonára végezze el a dolgát.

Olyan helyre, ahol sokan vannak, mindig fáradt kutyával érkezzünk, hiszen a fáradt kutya, jó kutya. Új helyzetektől, szagoktól a kutyák felpörögnek, szeretnék az egész területet felfedezni, megjelölni. Ne legyünk restek rászólni, tiltani, ha szükséges.

Ha sátras kempingezésre vágytok a következő dolgokra szükséges odafigyelni. Mindegy, hogy szabadban vagy egy rendes kempingben vagyunk, mindig legyen lehetőségünk biztonsággal kikötni kutyánkat a táborhely mellé. Biztosítsunk számára napsütést, árnyékot az időjárásnak megfelelően és természetesen friss vizet. 

A víz elhelyezéséhez egy tippet is adunk, úgy kell kirakni a vizet, hogy ne tudja felborítani a tálkáját a kikötésre használt pórázzal, kötéllel esetleg lánccal, tehát a kikötő által rajzolt képzeletbeli kör legszélére.

Ha kikötéshez pórázt vagy kötelet használunk és tudjuk, hogy kedvencünk hajlamos rágni a felszerelést, mikor egy pillanatra elfordítjuk a tekintetünket róla, akkor szájkosár is legyen rajta, hogy ezt megelőzhessük.

Célszerű arra is figyelni, hogy a sátrat ne tudja a kikötő eszközzel tönkre tenni miközben sétálgat a saját kis lehetőségein belül.

Továbbá a kikötéshez két nyakörvet használjunk. Legyen rajta egy egysoros kiképző nyakörv és egy normál nyakörv. A karabínert először a kiképző, majd a normál nyakörvbe akasszuk be.

Kedvencünk számára így olyan lesz, mintha a normál nyakörvön lenne, azonban, ha valamilyen oknál fogva kibújna a sima nyakörvből, akkor a kiképző nyakörv megtartja őt.

Miért fontos az, hogy ilyen esetben meg legyen kötve a kutyánk?

Szabadban való kempingezésnél egy izgalmas szag oly mértékben vonhatja el a figyelmét, hogy túl messzire elcsámborog tőlünk, míg mi a vacsorát készítjük, így nem kell megosztani a figyelmünket és Ő is biztonságban van.

Amennyiben egy kemping területére lépünk ott is figyelnünk kell arra, hogy kutyánk ne zavarhasson másokat, ráadásul kedvencünkön kívül más kutya is tartózkodhat a kempingben, így a konfliktusok megelőzhetők.

Amennyiben jó sokan megyünk kempingezni és mindig akad egy szabad kéz, akkor a kikötés nem szükséges, viszont kedvencünket tegyük pórázra és folyamatos felügyelet alatt kell őt tartani.

Természetesen a kempingezés ideje alatt is biztosítsuk számára a szükséges mozgást és energia levezetést.

A kirándulás során sátrunkat úgy válasszuk meg, hogy kedvencünk számára egy megfelelően kényelmes, szállítható szobakennel is beférjen, így az esőzésektől megvédhetjük őt és éjszakára is biztonságban tudhatjuk. Ha szobakennel nem áll rendelkezésünkre, akkor lefekvés előtt pórázát hurkoljuk a derekunk köré mielőtt annak karabínerét a nyakörvébe akasztjuk, itt is javaslolt a két nyakörv használata egyszerre.

Egyúttal javasoljuk, hogy az első közös nyaralás előtt látogassatok el iskolánkba egy speciális alapfokú engedelmességi tréningre, hogy kedvencetek pórázon vezetése is élmény számba mehessen.

Forrás: Mosoly Rehabilitációs Központ