• |  

Kiadó reklámfelület

2019.05.21 Konstantin

   

Amit egy Gazdinak tudnia kell! - 12. rész: Szuper kirándulás egy szuper kíváncsi kutyával

2015.05.1506:56

Ígéretünkhöz híven ebben a részben kiránduláshoz adunk tippeket. Kiránduló hely kiválasztásánál a legfontosabb, hogy járjunk utána, hogy az adott időpontban vadász szezon van-e a környéken. 

Ha van abban az esetben kerüljük el az adott térséget, de ha nincs más választásunk akkor a következő szabályokat érdemes betartani.

Vadász szezon ideje alatt kedvencünket ne engedjük el, pórázon vagy egy rövidebb (5m) hosszúvezetőn sétáltassuk. Tegyünk megkülönböztető, narancssárga nyakörvet kutyánk nyakába, amely messziről is jól látható, hogy a vadászok tudják, hogy a kutya nem egyedül van. Gazdája kontroll alatt tartja.

Fontos tudni azt is, hogy ha kutyánk vadat üldöz, abban az esetben a vadász jogosan lőheti ki őt, ezért lényeges az, hogy ne legyen teljes mértékben szabadon, kézben tudjuk őt tartani. Sajnos ez nem tréfa dolog, sok ilyen balesetről hallani.

Vadász szezonon kívül sem ejthet kutyánk vadat kirándulás közben, hiszen az rabsickodásnak, bűncselekménynek minősül, így mindig legyünk résen és próbáljunk kedvencünk előtt járni egy lépéssel. Igyekezzünk megtanulni azon testjeleit, mikor vadászni készül, ilyenkor hívjuk be őt magunkhoz mielőbb és tegyük őt pórázra, míg elhaladunk a kritikus terület mellett.

Fotó: www.pixabay.com

Fontos! Ha természetvédelmi területen kirándulunk kutyánkkal, akkor kötelező a póráz és a szájkosár használata. A természetvédelmi területen szabadon engedjük kedvencünket, abban az esetben jókora bírsággal is számolhatunk.

Mezei séta esetén hosszúvezető segítségével tudunk a legbiztonságosabban sétálni, különösen akkor, ha nem behívható tökéletesen kutyánk. A hosszúvezető egyik hátránya, hogy könnyedén fel tud tekeredni egy-egy bokorra, amiből nem könnyű kivarázsolni a kötelet. Azonban ezt a feladatot kedvencünk is meg tudja oldani, ha megtanítjuk a tárgyak/növények kikerülésére. Ilyenkor menjünk oda kutyánkhoz, fogjuk meg nyakörvét és egy általunk választott vezényszó (pl.: Kerül!) segítségével vezessük körbe a bokor vagy fa körül. Elegendő gyakorlást követően vezényszóra önállóan is meg tudja oldani a helyzetet. Természetesen van az a gubanc, aminél szüksége lesz a segítségünkre.

Erdei séták során egy kicsit nehezebb a dolgunk, hiszen ez a terep kevésbé belátható, mint egy mező, több lesz az akadály is, így itt célszerű rövidebb hosszúvezetőt használni a sétához (5-8m), gyakrabban odahívni magunkhoz.

Ha a hegyekben sétálunk szintén fentiekre kell odafigyelnünk a környezetnek megfelelően. Több külföldi kiránduló helyen van kabinos felvonó, amely ugyanolyan tömegközlekedési eszköznek minősül, mint egy busz vagy egy vonat, így ne felejtsük el magunkkal vinni kedvencünk szájkosarát is, nehogy ennek hiánya miatt kelljen később visszafordulnunk.

Forrás: Mosoly Rehabilitációs Központ