• |  

Kiadó reklámfelület

2019.07.17 Elek

   

Szemétakkumuláció

2015.04.1010:56
Forrás: Felelős utak

Nem csak a globális felmelegedés veszélyezteti a jegesmedvéket Grönlandon. A kutatók a helyi jegesmedve populációt vizsgálva arra jöttek rá, hogy a globális felmelegedés okozta veszély mellett a növekvő műanyagszennyezés és a rovarirtó szerek is komolyan veszélyeztetik a hatalmas állatok hormonháztartását és reproduktív képességét.

A Természetvédelmi Világszövetség a jegesmedvét a sérülékeny kategóriába sorolta, ami egy fokozatra van csak a veszélyeztetett minősítésétől. Az eddigi tapasztalatok alapján a klímaváltozás eredményeképpen eltűnő életterek ténye jelenti a legnagyobb fenyegetést a jegesmedvékre. 

A grönlandi kutatás tapasztalatai ezt a környezetszennyezés veszélyével egészítették ki. Amikor a műanyagok okozta környezetszennyezésről beszélünk, a legtöbb ember a szél által ide-oda fújt, csak évszázadok alatt lebomló műanyag zacskókra, pillepalackokra és egyéb csomagolásra használt anyagokra gondol. És valóban, a műanyag alapú hulladék adja környezetünk szennyezésének igen jelentős hányadát.

Ezek az anyagok a tengerek vizébe kerülve fokozatosan aprózódnak egészen a milliméternél is kisebb egységekig, melyek ezután a madarak és a halak szervezetébe kerülnek. Ráadásul ezek a műanyagdarabkák rengeteg, az élő szervezetek számára ártalmas összetevőt tartalmaznak, és ezek bekerülnek a táplálékláncba. Mivel a jegesmedve ragadozóként a tápláléklánc csúcsán foglal helyet, az ő szervezetét különösen sújtja szennyeződés halmozódása. Egy korábbi tanulmány ugyanezt a mechanizmust mutatta ki a jegesmedvék szervezetében található higanyszennyeződéssel kapcsolatban.

A történetnek egy tanulsága feltétlenül van itt Magyarországon is: akár tudomásul vesszük, akár nem, az általunk termelt szemét itt marad velünk, és visszahat ránk. Ezért fontos, hogy mértékletesen fogyasszunk, és tudatosan figyeljünk oda a személyes szeméttermelésünk csökkentésére, illetve a keletkezett mennyiség megfelelő elhelyezésére.