• |  

Kiadó reklámfelület

2019.07.17 Elek

   

Milliós madármészárlás Cipruson

2015.03.1513:48
Forrás: mno

Több mint kétmillió költöző madarat ejtettek el orvvadászok természetvédők becslése szerint Cipruson az ősszel – közölte a Birdlife Cyprus állatvédő szervezet hétfőn.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) tájékoztatása szerint a mediterrán térségben ez minden ősszel és tavasszal megjelenő probléma. Ez alkalommal azonban a madarak elfogására használt hálók száma az egy évvel korábbihoz képest csaknem megduplázódott. A hatóságok és különböző természetvédelmi csoportok szerint Cipruson a vadorzók összesen mintegy 16 kilométernyi hálót feszítettek ki, és több mint hatezer ragacsos csapdát helyeztek el. A madarak elfogásához enyvvel kennek be ágakat, hogy az ott megpihenő szárnyas beleragadjon. A vadorzás ellen küzdő ciprusi hatóságok becslése szerint a madarakkal való illegális kereskedelem forgalma évente 15 millió euró (4,5 milliárd forint) is lehet.

Felszólítás szigorításra

A brit Királyi Madárvédelmi Társaság (RSPB) felszólította a ciprusi honvédelmi tárcát arra, hogy hozzon szigorúbb intézkedéseket az orvvadászat visszaszorítására. A szervezet úgy véli, a „fekete hús”  értékesítésére komoly hálózatok épültek ki. A minisztérium visszautasította az RSPB vádjait, és egyúttal megkérdőjelezte a jelentés hitelességét – írja a The Guardian. A cikk szerint a honvédelmi minisztérium szóvivője elmondta: eddig is sokat tettek az ügy érdekében, több mint 50 illegális madárvadászt fogtak el, valamint lefoglaltak 450 hálót, és közel 300 darab egyéb, madarak befogására használt eszközt. A tetten ért orvvadászok büntetése 4,84 millió forintnak megfelelő összegtől akár hároméves börtönbüntetésig terjedhet.

A kultúra része a vadászat

Fokozza a problémát, hogy néhány országban az orvvadászat már a kultúra részét képezi – közölte a MME. Ezt bizonyítja az is, hogy néhány madár, egyebek közt az énekes rigó és a barátposzáta ínyencfalatnak számít a földközi-tengeri szigeten, ezzel nagy hasznot hozva az éttermeknek. Egy tucatnyi madár 25 ezer forintot is érhet, de fogyasztásuk hivatalosan tilos.

[[{"type":"media","view_mode":"default","fid":"4784","attributes":{"alt":"","class":"media-image","typeof":"foaf:Image"}}]]

Eközben Magyarországon

Az MME szerint hazánk is érintett lehet az ügyben, noha itthon nincs hagyománya az ilyen típusú orvvadászatnak. A hazai vonuló madárfajok egy része pihenőhelyként vagy telelőterületként használja Ciprust, így a szigetországban folyó illegális tevékenységek veszélyeztethetik a Magyarországon költő énekesmadárfajokat is – írja a Nimfea Természetvédelmi Egyesület.

Fontos, hogy az Európai Unió minden tagországában egyöntetűen kikényszerítse a Madárvédelmi irányelv alkalmazását és a szabályok betartatását, különben az egyes tagállamok természetvédelmi erőfeszítései hiábavalók lehetnek. A hazai madarak védelmére évente több millió forint EU-s támogatás jut. Emellett leginkább tranzitországnak számítunk, ahonnan számos védett madarat próbálnak évről évre átcsempészni külföldre – közölte az MME.

Figyelik a bűncselekményeket

Madarak ellen elkövetett bűncselekményekről tett közzé adatokat kedden a The Committee Against Bird Slaughter (CABS). Az egyesület tavaly márciustól májusig és júliustól decemberig figyelte Máltán és a hozzá tartozó Gozo szigeten a madarakkal kapcsolatos bűncselekményeket, köztük a hálós vadászatok számát is. A közlemény szerint tavaly összesen 51 esetben vadásztak védett fajokra, és 98 alkalommal használtak illegális madárcsapdákat. A hivatalos csapdázási szezon alatt – októbertől januárig – másik 65 jogsértésről számoltak be a hatóságoknak.