• |  

Kiadó reklámfelület

2019.07.17 Elek

   

Lakás télre

2015.02.0409:31
Forrás: Felelős Utak

Ha tél van, és olyan tél, amikor hó is van, akkor szükségszerű, hogy kezdjünk is valamit ezzel a hóval.
A hagyományos felfogás a hóra akadályként tekint, amit el kell takarítani. Ha másként gondolkodók vagyunk, és kellő lendület is van bennünk, akkor egyenes lehet az utunk egy hókunyhó megépítéshez. (Az eszkimó eredetű igluépítés komoly szaktudást és gyakorlatot igényel, ezzel itt most nem foglalkozunk.)


A hókunyhó szabad formájú, csúcsos alakú hóbarlang-üreg.
Első lépésként 2-2,5 méter szélességben és magasságban havat lapátolunk össze egy korábban leszúrt bot köré. A bot később abban fog bennünket segíteni, hogy ásás közben tudjuk, hogy éppen hol tartunk a kupac alatti terem kialakításában. Azt is megtehetjük, hogy az eltervezett falvastagságnak megfelelő hosszúságú ágakat dugunk bele itt-ott a hókupacba. Amikor később a kiásásnál beléjük ütközünk, akkor tudni fogjuk, hogy azon a helyen nem kell tovább termelni a havat, magyarán vékonyítani a falat. 20-30 centiméter falvastagsággal már masszív kunyhót tudunk létrehozni.
Ha sikerült az adott méretű dombot felhalmozni, akkor várni kell legalább másfél-két órát, hogy a hó megfelelő módon tömörödjön. Ezáltal elkerüljük a kupacunk lehetséges összeomlását. A havat ne tömörítsük össze a lapáttal!
Amikor türelmesen kivártuk a megadott időt, elkezdhetjük az ásást. A bejárat és a belső tér kiásását a kupac aljáról kell indítani. Amikor a sokadik lapátolás után végre beleakadunk a korábban leszúrt fő botunkba, tudni fogjuk, hogy mennyire sikerült addig a növekvő üreget pontosan elhelyezni a kupac közepére.
Odabent akár padokat is tudunk a meglévő hóból képezni, úgy, hogy bizonyos sávon belül kevesebb havat termelünk ki.
Saját biztonságunk érdekében a tetőn vágjunk egy nyílást, amelyiken át szelőztethetjük kunyhónkat és az ajtót se zárjuk le teljesen.

Fontos, hogy figyeljünk a külső levegő hőmérsékletének esetleges emelkedésére is, ami veszélyeztetheti kunyhónkat – és bennünket.
Ha 0 C fok körüli hőmérsékletűre leheljük be kis lakunkat, egészen komfortosan tudunk benne hosszú ideig ellenni. Ha a civilizációtól távol építettük a hókunyhót, akár az éjszakát is itt tölthetjük. Persze, ha az udvarunkon tesszük mindezt, akkor bármenyire is otthonosra sikerül a kis kunyhónk, nagy valószínűséggel éjszakára a saját fűtött lakásba akarunk nyugovóra térni.