• |  

Kiadó reklámfelület

2019.05.21 Konstantin

   

Megkezdődött a nádaratás a Biharugrai-halastavakon

2015.01.1110:52
Forrás: KMNP

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén a napokban megkezdődött a nádaratás. Ez a munka nem csak gazdasági, hanem természetvédelmi szempontból is nagyon fontos.

Igazgatóságunk területén a legnagyobb kiterjedésű és legjobb minőségű nádasok a biharugrai halastórendszeren, a környező mocsarakon és időszakos vízállású helyeken vannak. Idén az enyhe idő miatt a nád a szokásosnál később vált alkalmassá az aratásra. Ezt a munkát általában csak akkor célszerű megkezdeni, amikor a nád levélzetének nagy része már lehullott.

A munkát végző helyi és vidéki vállalkozók a korábbi évek gyakorlatának megfelelően a kezdés előtt ezúttal is egyeztettek a részletekről Igazgatóságunk természetvédelmi őrszolgálatával. A nádgazdálkodók és a természetvédők együttműködése nagyon fontos azért, hogy ne sérüljenek a természeti értékek, ugyanakkor a gazdálkodási célokat szolgáló nád is rendelkezésre álljon. A védett területeken február 15-ig be kell fejezni az aratást annak érdekében, hogy a korán költő fajok (nyári lúd, barkóscinege, nagy kócsag) nyugalmát ne zavarják.

Rendkívül fontos az is, hogy jól határozzuk meg a rendszeresen aratott és az avas, többéves nádasok arányát. A nádban költő fajok többsége ugyanis előnyben részesíti a több éve aratatlan területeket. A kezeletlen, avas nádas viszont hamar felnyílik, „babásodik” és sok helyen ki is pusztul.

A kivágott több ezer kévényi nádat kijelölt helyeken deponálják, előtisztítják, minőség szerint osztályozzák, majd később nádtetők, nádszövetek, illetve nádpallók készítésére használják fel.