• |  

Kiadó reklámfelület

2019.05.21 Konstantin

   

Elefántművészek

2014.12.0314:28
Forrás: Felelős Utak

Mindannyian sokszor hallottuk Simon and Garfunkel „A csend hangjai” című dalát. Na de hallgattuk-e már valaha úgy, hogy az háttérzeneként szolgált egy olyan mutatványhoz, amikor egy elefánt fest?

Az állat ecsetkezelése kissé ügyetlen ugyan, de a papíron kétségkívül elefántforma kezd kirajzolódni. Amikor az elefántnak új színre van szüksége, akkor gazdája kezéből ügyesen elveszi ormányával a következő ecsetet. Az elefánttól nem messze helyet foglaló nézők döbbenten figyelik, amint a nagy állat reprodukálja „arcképét” az előtte lévő papíron.Turistacsalogatásnak kétségkívül eredeti húzás…

Desmond Morris, világhírű zoológus tudni akarta a titkot, s ezért felkereste Thaiföldön a portréfestő elefántokat. A tanulmányútja során észrevette a trükköt: az idomár a művelet alatt óvatosan húzogatja az elefánt fülét, ezzel irányítja a hatalmas állatot. 

Magyarán – szólt Morris magyarázata – nincs az elefántnak művészi hajlama és kreativitása, pusztán idomított mozdulatsorokat végez.

A Thaiföldre látogató turistáknak a „művészi hajlamú” elefántok felkeresése egy programpont csupán, amit egy következő követ. Ezért nem térnek vissza még egyszer, hogy ismét megtekintsék a „művészt” munka közben, pedig ha megtennék, láthatnák, hogy a következő festett kép is pont ugyanúgy néz ki, mint a korábbi vagy az azt megelőző.A titok a nagyszámú turista előtt rejtve marad, ezért természetesen egy festői képességű elefánt hatalmas üzletet jelent a helyi turizmusiparban érdekelteknek. 

[[{"type":"media","view_mode":"default","fid":"3711","attributes":{"alt":"","class":"media-image","style":"display: block; margin-left: auto; margin-right: auto;","typeof":"foaf:Image"}}]]

Akár 25.000 dollárt is elkérnek a piacon egy ilyen állatért.Érthető, hogy a tulajdonos mindent megtesz a kincsesbánya teljes kiaknázása érdekében, és arra törekszik, hogy az elefánt tökéletesen teljesítse feladatát. Mivel ez a viselkedés teljes mértékben ellenkezik az elefántok eredeti természetével, erre meg kell őket tanítani, s a módszer, amit használnak, sok esetben egyáltalán nem nevezhető állatbarátnak. Ha a tanulás során nem eléggé együttműködő az állat (nem fogja jól az ecsetet, nem tud szép egyenes vonalat rajzolni, stb.), megverik a fejét, az ormányát vagy éles horoggal szurkálják a fülét. Mondani sem szükséges, hogy ezek az elefánt legérzékenyebb testrészei! 

Ezért, ha jó sorsunk Thaiföldre röpít bennünket, ne vegyünk részt ilyen – kétségkívül turistacsalogató – programokon, és ne vásároljunk az elefántok által készített festményekből, amiért nekik sok szenvedést kellett elviselniük.

Borítókép: blog.novica.com