• |  

Kiadó reklámfelület

2019.05.21 Konstantin

   

Három kérdés, amit fel kell tennünk, mielőtt bioterméket vennénk

2014.06.0719:45
Forrás: Felelős Utak

Ugye, milyen jó lenne, ha az éppen megvásárolt zöldségen vagy gyümölcsön olyan címkét találnánk, amely arról tudósít, hogy a kiválasztott terméket minimális környezetterhelés mellett, vegyszerektől mentesen termelték, miközben korrekt munkakörülményeket és méltányos bért kaptak a terméket előállító gazdák maguk is?

Vajon a biocímke egyúttal garancia a termelés környezeti és társadalmi fenntarthatóságának biztosítására is?

Sajnos, az a kifejezés, hogy bio mára egy marketing eszközzé vált, sőt, meglehetősen profitábilis marketingeszközzé. Emiatt abban ugyan nem lehetünk biztosak, hogy a prémium ár prémium terméket takar-e, de abban igen, hogy prémium profitot… 

Természetesen el kell ismernünk, hogy az ökotudatos gazdálkodás következetes megvalósítása – úgy, ahogy az a nagy könyvben le van írva – a legkevésbé sem egyszerű. Sokkal több munkát igényel, mint az iparosított, agyonvegyszerezett munkamód. 

Mivel tudjuk, hogy egy úgynevezett biotermék nem feltétlenül készül fenntartható úton, nem árt, ha kérdéseket fogalmazunk meg a termék előállításakor a környezetet és társadalmat érő hatásokról, mielőtt egy szombat délelőtt rávetnénk magunkat a piacon a biotermékekre. A kérdezés sokat segíthet abban, hogy a biotermékek kérdéskörét a maguk összetettségében lássuk. (Még abban az esetben is így van ez, ha az árus csak árus, és a termelés körülményeiről nem tud semmit. A nem tudás is beszédes információ lehet a számunkra.)  

1. Használ-e a biogazdaság növényvédő szereket, és ha igen, milyen típusúakat?

Bár gyomirtókat, műtrágyát, antibiotikumokat nem használnak a biogazdaságok, a növényvédelemben elterjedt szereket, például ként vagy rézgálicot igen. Az élő szervezetre egyik sincs jó hatással. Ezért mindig kérdezzük meg, hogy a termelés során milyen növényvédő szert használtak.

2. Mennyire lehet fenntarthatóságról beszélni a nem idényzöldségek és gyümölcsök esetében?

Télen paradicsomot, paprikát vagy éppen epret enni, bármennyire is úgy tűnik, hogy élénk színükkel kicsattannak a természetességtől, a legkevésbé sem ökotudatos és fenntartható művelet. Ezeket a termékeket tőlünk több ezer kilométeres távolságra termelték nehezen ellenőrizhető körülmények között, s a szállításuk (általában repülővel) rengeteg üzemanyagot igényel, ezzel masszívan növeli az üvegházhatású gázok kibocsátását.

3. Milyen munkakörülmények jellemezik a munkát végző termelőket? 

Ez egy olyan kérdés, ami fölött hajlamosak vagyunk könnyen átsiklani, pedig a fenntarthatóság szempontjából fontos, hogy megvizsgáljuk. Magyarán kérdezzünk rá bátran, hogy a munkafolyamatot végző dolgozó be van-e jelentve, és, hogy a munkakörülmények valamint a bérezés megfelelnek-e a jogszabályban foglaltaknak? 

Van olyan kérdés, ami itt nem szerepelt, és fontosnak tartod, hogy rákérdezzünk, mielőtt bioterméket veszünk?

Képek: henshouse1.blogspot.com, biculturalmama.com, rebootwithjoe.com